ÄÄNESTÄMINEN VAIKUTTAA KUKKAROOSI

02.04.2017

Kuntaverojen osuus jokaisen kukkarosta on merkittävä. Ei ole aivan sama keitä valtuustossa on tästäkin asiasta päättämässä. Uudet valtuutetut tulevat ratkaisemaan uustasoisesta verotuksesta. V 2019 SOTE-uudistuksen myötä kuntavero alenee 12,3 %, siirtyen valtion verotettavaksi. Vaikka kuntien veronkorotuksia hillitään sääntelyllä, on oltava tarkkana, ettei siirtymävaiheessa kokonaisverokanta nouse. Verotaso on merkityksellinen paitsi kaupungin elinvoimaisuuden, myös kaupungin kilpailukyvyn kannalta. Nyt maksamme 21 % kuntaveroa. Tärkeimpien kilpailijakaupunkien verotus on kevyempi, noin 19-20 %.

 

Rovaniemi syö enemmän kuin tienaa. Vaikka v 2016 tilinpäätös osoittaa 4,7 M€ plussaa, ei se kerro koko totuutta.  Tulokseen auttoivat positiiviset kertaluontoiset erät, kuten Lapin sairaanhoitopiirin jäsenkuntalaskutusoikaisu 1,8 M€, lomapalkkavarauksen hyvitys 1,5 M€. Koko valtuustokauden ajan kaupungin vuosittaiset menot ovat olleet merkittävästi tuloja suuremmat. Rahoitusvaje oli v 2016 tilinpäätöksessä n 6 M€.  V 2017 talousvaje on 12 M€. Vielä vuonna 2015 vaje oli lähes 30 M€. Kesäkuussa 2015 puheenjohtajakaudellani vaadimme talouden ryhtiliikettä ja esitimme kriittiset menestystekijät tilanteen kohentamiseksi.

 

Kaupungin taloustilanne on jatkossa tiukempi. On kyettävä investoimaan tulevaisuuteen, kasvuun ja kehitykseen.  Palveluverkot ovat huonossa kunnossa ja infraa on kohennettava. Paineita verotuksen kiristämiseen on. Ensisijaisesti on kuitenkin käytävä läpi kaikki kuluerät, myös kasvatettava muita tuloja sekä kehitettävä rakenteita ja prosesseja. Kuntalaisten kukkarolle meneminen, joko verojen tai maksujen muodossa, on aivan viimeinen keino kaupungin talouden tervehdyttämisessä.

 

Toiminnan ja hallinnon tehostaminen on verovarojen vastuullista käyttöä.  Kokoomus on kuluneella valtuustokaudella painottanut talouden tervehdyttämistoimia ilman verokorotuksia.

 

 

Taina Torvela

yrittäjä, kaupunginvaltuutettu (KOK)

← Takaisin uutisarkistoon