Rovaniemellä uidaan käsipohjaa

17.03.2017

Rovaniemellä uimahalliasiassa uidaan edelleen käsipohjaa, vaikka päätös sijoittamisesta on jo tehty. Vaalihuumassa nousee esiin ”trumppilaisen” hengen mukainen vaihtoehtoinen totuus.

Kaupungin uimahalli on tullut tiensä päähän. Vanhaa ei kannata remontoida. Uusi 25 metrin allas maksaisi vähintään 10 miljoonaan euroa. Näin pientä ei edes pidä rakentaa, koska nykyinenkin on ahdas. Tarvitaan isompi allaskoko.

 

Kaupungin rakentamana uimahallin investointi- ja ylläpitoeurot otetaan niukasta liikuntabudjetista. Vuosittaiset ylläpitokulut nousisivat ainakin miljoonalla. Sen kasaamiseksi joudutaan leikkaamaan urheiluseurojen liikuntavuorojen avustamista ja toiminnan tukemista, liikuntakerhomäärärahaa sekä latujen ja muiden pienliikuntapaikkojen kunnostusta. Urheiluseuratoiminnan tukien supistuessa harrastusmaksut kallistuvat.

 

Tällä uimahalliratkaisulla tehdään karhunpalvelus rovaniemeläisille liikunnan harrastajille, etenkin lapsiperheille. Samat tahot, jotka vielä vaativat uimahallia keskustaan, samat moittivat korkeista harrastusmaksuista. Keskuskenttä ja Ounasrinteen liikuntahalli pienensivät liikuntamäärärahoja dramaattisesti.

 

Oukulla on riittävät paikoitustilat. Isossa altaassa on kylliksi vesipinta-alaa. Sinne pääsee samanaikaisesti uimaan, vesijuoksemaan ja -jumppaamaan, leikkimään, treenaamaan, uimaopetukseen ja kuntoutumaan.

Ounasvaaran uimahallikonsepti on kustannustehokas ja edullinen. Kaupungille jää ylläpitokuluista 1/3 osuus uimahallitoimintaa operoivan yhtiön vastatessa omalla asiakashankinnallaan lopusta. Kaupungin osuus 740 000 € vuodessa olisi sama, jonka se maksaa nyt vanhan uimahallin ylläpidosta. Porissa vastaavan kokoisen uimahallin ylläpito maksaa veronmaksajille 1,8 milj. euroa vuosi. Se jää maksettavaksi lipputulojen jälkeenkin.

 

Oman uimahallin ylläpidosta vastaavat Rovaniemen veronmaksajat, myös ne 90 % asukkaista, jotka eivät uimahallia käytä. Tarkat kannattavuuslaskelmat on tehty ja konsepti Oukulla pystytään toteuttamaan. Operaattorina toimivan yhtiön kanssa on tehtävä sopimus rovaniemeläisten lippuhinnoista. Keskihinnan pitää pysyä suunnilleen samalla tasolla, mitä se nyt on. Uimahallin ylläpito ei kaupungille saa nousta nykyistä kalliimmaksi, vaikka uusi uimahalli olisi vesipinta-alaltaan neljä kertaa nykyistä suurempi.

 

On helppo ymmärtää ja tukea Ounasvaara -ratkaisua. Kaupunki säästää vähintään miljoonan vuodessa. Se summa voidaan sitten osoittaa muuhun liikuntatoimintaan. Liikenne- ja yhteysjärjestelyt eivät ole ongelma. Sairaalaratkaisun takia niitä suunnitellaan jo nyt. Pääasia on, että julkinen liikenne pelaa ja palvelee. Vaikka kaupunki siirtää tukensa Oukulle, se voisi vuokrata nykyisen hallin yrittäjälle, joka tarjoaisi palveluja keskikaupunkilaisille.

Leena Jääskeläinen kuntavaaliehdokas (kok.)

← Takaisin uutisarkistoon