Valionranta monipuolisesti sekä matkailun että kaupunkilaisten käyttöön

18.02.2017

Kaupunginhallitus on pyytänyt kaupunkilaisia kertomaan mielipiteensä ja antamaan ehdotuksia Valionrannan tulevasta käytöstä. Yleiskaavan mukaan Valionrannan eteläosa on osoitettu keskustatoimintojen alueeksi. Alueelle saa sijoittua majoitusrakennuksia sekä virkistysuimala ja/tai talviuintikeskus yleiseen käyttöön. Mielestäni tämä upea paikka kauniin Kemijoen rannalla on saatava monipuolisesti sekä kaupunkilaisten että matkailijoiden ympärivuotiseen käyttöön. Paikalle suunnitellun hotellin yhteyteen sopisivat erittäin luontevasti erilaiset ohjelmapalvelut, kuten kelkka- ja koirasafarien lähtöpaikat, opastetut hiihtoladut ja kävelyreitit Ounasvaaralle sekä Kemijoelle, nuotiopaikat, ulkoilmaravintolat, avantouinti, kaupunkiin toivottu yleinen sauna sekä muut aktiviteetit.

 

Alueen palveluiden tulisi ehdottomasti houkutella sekä kaupunkilaisia että matkailijoita. Vaikka Rovaniemen ja koko Lapin matkailu onkin nyt suuressa nosteessa, emme kuitenkaan saa suunnitella Valionrannan käyttöä ainoastaan matkailun tarpeita palvelemaan. Myös rovaniemeläisten täytyy voida nauttia kaupungin upeimpiin kuuluvan ranta-alueen suomista virkistysmahdollisuuksista. Näin voimme parhaiten varmistaa myös alueen ympärivuotisen käytön, joka ei ole riippuvainen matkailusesongeista. Tämä on tärkeää myös alueelle sijoittuvien yrittäjien näkökulmasta katsottuna.

 

Virkistysalueeksi Valionranta-alue sopii sijaintinsa vuoksi erittäin hyvin, sillä keskustasta ja Ounasvaaralta on alueelle kävelymatka. Mielestäni koko ranta-aluetta tulisi kehittää yhtenäiseksi ja sitä tulisi kiertää kävelyreitistö, joka yhdistäisi myös Jätkänkynttilän- ja Ounaskosken sillat. Uimaranta-alueella pitäisi olla ympärivuotisesti erilaisia toimintoja, eikä hienon puistoalueen soisi olevan käyttämättömänä yli puolet vuodesta. Kaupunkilaiset ja matkailijat voisivat luontevasti kohdata toisensa ja nauttia alueen suomista mahdollisuuksista. Alueella voisi olla talvella hiihtolatuja lapsille, luistelukenttiä, jää-/lumiveistoksia, sekä erilaisia ulkoilutapahtumia. Kesällä uimaranta-alueella voisi järjestää esimerkiksi kulttuuri- ja liikuntatapahtumia.

Kaupunkilaisten, yritysten, järjestöjen ja muiden toimijoiden tulisi saada alue vaivatta järjestämiensä tapahtumien käyttöön. Uimaranta-alue täytyy saada houkuttelevaksi muinakin kuin kesän hellepäivinä ja näin voisimme ottaa kaupungin kauneimmat ranta-alueet viimeinkin kunnolla monipuoliseen ja ympärivuotiseen käyttöön.

 

Piia Hanni

 

← Takaisin uutisarkistoon